Logo Farmavet

Povestea unei echipe de top care a îmbrățișat schimbarea

Grupul Farmavet - unul dintre grupurile reper ale industriei veterinare din Romania, cu o istorie antreprenorială de peste 65 de ani - a făcut în septembrie 2019 o schimbare radicală a modelului de business, odată cu preluarea a peste 80% din acțiunile sale de către Gardenica Limited - vehicul de investiții al fondului de private equity CEE Equity Partners and Eastern Europe Investment Co-operation Fund II.

A fost un moment cheie în istoria grupului cu 800 de angajați, care a marcat o schimbare profundă și a determinat un re-design organizațional. De altfel, acesta este obiectivul cu care compania a pornit o nouă etapă a dezvoltării sale, după trecerea de la un acționariat 100% antreprenorial românesc, la cel actual. Iar pentru aceasta, a fost nevoie de o schimbare radicală a viziunii asupra businessului, dar și de input-ul unei echipe noi, formată din profesioniști de top.

„Septembrie 2019 marchează kilometrul 0 în evoluția grupului ca întreg, fiind un nou început de drum pentru dezvoltarea acestuia, cu ambiții frumoase de modernizare și de eficientizare, de angajator de top, de partener de bază pentru discuțiile cu autoritățile relevante pentru aducerea industriei farmaceutice veterinare la standardele europene, precum și de jucător important în economie, atent la aspectele sociale și de mediu”, spune Irina Roșu, CEO GROUP FARMAVET.

Pornită în 2019, un an de expansiune economică, încercată apoi de criza pandemică din 2020, redesenarea organizațională a grupului Farmavet este una profundă, care are la bază obiective ambițioase: responsabilitate socială, transformarea într-un angajator de top și de excelență în dezvoltarea profesiei de medic veterinar, furnizor al unor servicii și produse de top către clienții din toate segmentele de piață.

Evident, pentru a face toate acestea posibile, a fost nevoie de un anume tip de viziune managerială. „Povestea <schimbării la față> este una extrem de alertă și de complexă, iar protagoniștii sunt foarte mulți și demni de a fi trecuți în lumina reflectoarelor. Asemenea romanelor scrise de marele James Clavell, povestea trebuie începută cu prezentarea protagoniștilor principali”, spune Irina Roșu, CEO GROUP FARMAVET.

irinar1

Un rol esențial în planul de dezvoltare al grupului Farmavet îl are întotdeauna echipa. Ea stă la baza oricărei construcții. Vorbim de o echipa pregătită să pună în aplicare noua viziune a companiei - transformarea grupului într-un etalon al industriei veterinare.

„Scopul nostru este să facem din lume un loc mai bun. Ne propunem o abordare holistică a medicinii veterinare și suntem orientați spre prevenție și wellbeing, oferind tratamente personalizate și cu minimizarea efectelor negative. În 2021, atributele de baza ale business-ului rămân bunăstarea și excelența”, enunță CEO-ul Farmavet valorile companiei.

Adeptă a unui management axat pe performanță și meritocrație, Irina Roșu, CEO Farmavet, a fost primul membru al noii echipe de top management al companiei. „Am avut privilegiul de a fi primul integrat în lumea celor 800 de colegi care au îmbrățișat schimbarea, în septembrie 2019. Am întâlnit angajați conștiincioși și foarte deschiși la nou.

Anunțul de schimbare, de trecere la un management participativ, a fost primit cu responsabilitate și cu implicare. Am întâlnit o echipă gata să preia și să își asume noi responsabilități și moduri de lucru. Și tocmai pentru deschiderea și implicarea lor, pentru mine, ei toți sunt niște eroi”.

În această misiune de schimbare totală a paradigmei de business, Irina a atras alături de ea o echipă de profesioniști de top, specialiști în domeniu. Totul a început cu recrutarea unei echipe care să facă din proiectul de turn around un succes, într-un timp scurt. A fost nevoie de profesioniști cu mare experiență în toate funcțiunile grupului, care au fost fie preluați din colectivul deja existent, fie recrutați din piață.

Toți cei angrenați la nivel de top management sunt oameni vizionari, dedicați, adevărați agenți ai schimbării. Era nevoie de un astfel de profil de manager, mai ales că Grupul a trebuit să facă față, asemeni întregii industrii, la adaptarea la noul context economic creat de pandemie, însă fără a omite obiectivele pe termen lung stabilite de acționariat.

Francisc Koos, Group CFO, este un asset extrem de important pentru orice echipă. Cu un background solid în zona pharma, orientat spre eficientă, Corporate Governace, strategii de business, reorganizări și M&A, acesta a adus într-un timp scurt, un input extrem de prețios în echipa Farmavet.

Echipa este completată de Costin Gheorghiu – Retail BU Director, responsabil cu dezvoltarea și reinventarea retailului în industria farmaceutică veterinară și de Adrian Mitrea - Wholesales BU Director, un manager de top orientat spre înțelegerea nevoilor pieței și construirea de echipe și instrumente de lucru menite să aducă sprijin și bunăstare pentru toate comunitățile profesionale ale industriei.

Viziunea grupului Farmavet avea nevoie de touch feminin, pentru a înțelege piața și a reinventa identitatea vizuală a grupului și unităților de business. Așa că echipei i s-au adăugat Otilia Stanciu (Sales Force Effectiveness Director) și Ana Parauan (Group Marketing Director), oamenii potriviți la locul potrivit, care au reușit să înțeleagă și să transmită viziunea însușită la nivel de grup în septembrie 2019.

Bunăstarea înseamnă, în primul rând, calitate (a produselor, serviciilor, relației cu clientul). Și, pentru reinventarea Farmavet la acest capitol vital al excelenței, Margareta Mareș (Quality Assurance & Regulatory Affairs Director) și Marinela Panait (Regulatory Affairs Manager) au intrat în echipa de top management.

Apoi, orice companie de top are nevoie de eficientizarea și modernizarea operațiunilor (logistică și producție). Acest proces este esențial în dezvoltarea oricărui business și a fost asumat la Farmavet de Ana Nartescu (Group COO). Toate transformările sunt supervizate de Ioana Talnaru (Group Legal Counsel), iar Oana Rădulescu (Group HR Director) este responsabilă cu recrutarea celor mai buni profesioniști din piață, care să pună în practică viziunea Farmavet pentru următorii ani.

În perioadele de schimbări leadership- ul este esențial. Este și cazul Grupului Farmavet care, grație unei echipe de management puternice, trece prin schimbări profunde la nivel organizațional, menținându-și leadershipul de piață.

„Suntem foarte bucuroși că am reușit să creionăm o echipă de management cu viziune, care să aibă competențele necesare pentru a susține acest profund proces de transformare al unui business tradițional antreprenorial românesc către cultura corporativă, în toată complexitatea sa. Este o echipa dedicata si experimentata, cu un mix excelent de valori si talent. În Farmavet avem profesioniști valoroși, pasionați care cred în valorile noastre, astfel ca avem toate premisele să devenim, așa cum ne-am propus, etalonul industriei veterinare românești. Sunt recunoscatoare că am ocazia să trăiesc o astfel de poveste de transformare, le mulțumesc tuturor celor care au rămas alături de noi să continuăm povestea, dar și celor care s-au alăturat, oferindu-mi încrederea că, împreună, scriem o nouă poveste de succes în România” , spune Irina Roșu, CEO Farmavet.

În edițiile care urmează vom afla poveștile tuturor acestor manageri de top, dar și detalii despre proiectele derulate și planurile companiei pentru 2021.

revistacariere.ro

 

logo-footer
news ico | EN

Publish modules to the "offcanvas" position.