Logo Farmavet

Provocări profesionale și personale în 2020 relatate într-un interviu acordat de Irina Roșu, CEO Group Farmavet, în revista Business Magazin - TOP 100 cele mai puternice femei din business, Ediția Aprilie 2021

Editia epaper aici:
 

IMG 20210406 WA0002


Metodologie realizare Top 100:

https://www.businessmagazin.ro/actualitate/femeile-in-prima-linie-a-businessului-20020717

Business MAGAZIN publică, an de an, răspunsuri de la cele mai vizibile antreprenoare sau reprezentante ale multinaţionalelor, a căror prezenţă în paginile următoare a fost asigurată în baza unor criterii devenite deja tradiţionale: polivalenţa (varietatea proiectelor în care sunt implicate — în business şi în afara businessului); notorietatea; gradul de implicare socială; depăşirea obstacolelor din parcursul profesional; numărul de angajaţi şi veniturile companiilor pe care le reprezintă (date oferite de reprezentanţii firmelor sau regăsite în datele publice disponibile).


 

Funcție: Group Chief Executive Officer
Companie:  Group Farmavet (Farmavet | PASTEUR Filiala Filipești | FNC Nutriție Pietroiu)
Cifră de afaceri (2020, consolidat):  46 milioane EUR
Număr de angajați:  aproximativ 800
 

1. Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în pandemie este:

Probabil, cea mai importantă lecție însușită în pandemie este conștientizarea slăbiciunilor individualismului și măreția puterii colective. Ne-am reamintit că suntem cu toții vulnerabili, că ne pasă și că suntem responsabili de cei din jurul nostru. Ne-am reamintit să fim pur și simplu oameni.


2. Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în ultimul an:

Aceeași decizie pe care o iau continuu, din totdeauna: să cred în oameni!

Orice om este extrem de valoros dacă are posibilitatea de a face ceea ce știe el mai bine, de a-și folosi talentele, în condițiile în care este investit cu încredere și susținere și este adus în mijlocul altor colegi la fel de entuziaști și înzestrați.

Aceasta este cred decizia care a făcut posibilă supraviețuirea și, în același timp, creșterea Grupului în contextul crizei pandemice.

 

3. Work from home sau de la birou? De ce?

Nu cred în extreme. Calea de mijloc este întotdeauna soluția optimă.

Mai întâi de toate cred că e important să înțelegem că vorbim de o arie de aplicabilitate foarte redusă. Sunt foarte mulți cei care nu au luxul alegerii. De exemplu cei care lucrează în magazinele comerciale, în fabrici, depozite, ferme, cabinete medicale, spitale.

Pentru activitățile de birou, clar am intrat în era în care work from home este o normalitate.

Prin urmare, cred că este foarte important să asigurăm flexibilitate în funcție de nevoile fiecăruia.

Un program flexibil nu înseamnă însă haos. Un program flexibil impune și multă disciplină și responsabilitate:

  • ore de lucru variate, dar cu o perioadă clară de suprapunere cu restul companiei, astfel încât să existe suport pentru activitățile din teren pe toată durata lor;
  • asigurarea unui spațiu de lucru profesional care să poată fi folosit într-o manieră organizată, cu open space, dar și cu săli de conferințe sau de studiu individual;
  • organizarea de întâlniri în persoană pentru feedback personal sau pentru momente importante din viața unui proiect interdepartamental

 

4. Cum mi-am menținut colegii motivați în ultimul an:

În primul rând, am considerat foarte important să păstrez colectivul implicat, cu o rutină profesională coerentă (obiective și termene clare, participarea la proiecte interdepartamentale, comunicare coerentă, atât scrisă, dar și verbală, măcar prin video-conferințe în cazul în care telemunca este posibilă, așa cum e în activitățile de birou).

Am pus accent pe creativitate și pe depășirea limitelor actuale, mutând atenția către proiectele cu valoare adăugată pe termen lung.

Și nu în ultimul rând, am susținut o comunicare intensă în interiorul organizației. Am ținut să ne cunoaștem cât mai bine colegii, să îi integram rapid pe cei nou veniți și, mai ales, să împărtășim vești bune, exemple pozitive, și orice informație care ne poate mișca în sens pozitiv.

 

5. Locul din care îmi iau energia necesară depășirii unei crize, precum cea generată de pandemie:

Locul este evident acasă. Deși lucrez foarte mult de acasă, doar seara, când închid ziua de lucru, conștientizez că sunt în culcușul meu, cu familia alături, în care regăsesc naturalețea și normalitatea.

Destul de des, în astfel de seri, mă întâlnesc “virtual” cu colegii din echipa de management, ca să “ciocnim” câte un pahar de vin și să ne însușim, pe rand, rolul lui Ion Creangă depanând Amintirile aventurilor din timpul zilei, bucurându-ne de rezultatul eforturilor și descoperind umorul situațiilor dincolo de agitația și problemele întâmpinate.

 

6. Persoana care m-a inspirat cel mai mult în această perioadă:

Soțul meu este cel care mă inspiră și îmi asigură echilibrul psihic de care am nevoie. În mare parte, el este cel care m-a ajutat să evoluez și să îmi clădesc cariera, prin simplul fapt că a crezut în mine și a fost întotdeauna alături în momentele de mari frământări.

El reușește să rămână bine ancorat în realitate, să fie foarte pragmatic și să transforme orice problemă gravă în subiecte simple, ușor de abordat și de acceptat.

 

7. Putere vs. feminitate: se exclud sau dimpotrivă?

Feminitate înseamnă putere! Pentru mine, feminitatea este suma multor valențe:

  • Responsabilitate și grija pentru cei din jur;
  • Leadership emoțional;
  • Metamorfozare a vulnerabilității în voință și acțiune;
  • Anduranță și determinare;
  • Focus pe valoare adaugată pe termen lung.

Feminismul nu este despre a face femeile puternice. Femeile sunt deja puternice. Este despre a schimba modul în care lumea percepe această putere.” (G.D. Anderson)

logo-footer
news ico | EN

Publish modules to the "offcanvas" position.