©️ Farmavet S.A. 2024
|
TIASOL 10%
DENUMIREA:
FORMA FARMACEUTICĂ: soluție orală
SPECII ȚINTĂ: Porci, Iepuri, Găini, Curcani, Porumbei care nu sunt destinați consumului uman
COMPOZIȚIE:
1 ml soluție conține :
INDICAȚII:
Produsul este indicat la porci, iepuri, găini, curcani, porumbei care nu sunt destinați consumului uman, în tratamentul infecțiilor produse de bacterii Gram pozitive (Streptococcus spp., Clostridium spp.) Gram negative (E. coli, Salmonella spp., Pseudomonas spp., Pasteurella spp., Actinobacillus spp., Lawsonia Intracellularis, Klebsiella spp., Haemophillus spp., Campylobacter spp., Lawsonia spp.), micoplasme, spirochete (Brachyspira spp.) și flagelate sensibile la acțiunea substanței active.
La porci : în tratamentul dizenteriei anaerobe, spirochetice, flagelare, pneumoniei enzootice a porcului, infecțiilor produse de micoplasme, infecţiilor secundare produse de germeni sensibili la tiamulin.
La iepuri: în tratamentul bolilor respiratorii produse de pasteurele, micoplasme, hemofilii și a infecțiilor secundare produse de germeni sensibili la tiamulin, tratamentul enteritelor produse de E. coli, Salmonella spp., Campylobacter spp., dizenteriilor anaerobe și spirochetice.
La găini, curcani și porumbei care nu sunt destinați consumului uman : în tratamentul bolilor respiratorii cronice și tratamentul hepatitei infecțioase, micoplasmozei, artritelor infecțioase.
REACȚII ADVERSE:
Ocazional pot să apară eriteme si alte reacții de hipersensibilitate.
Dacă observați orice reacție adversă, chiar și cele care nu sunt deja incluse în acest prospect sau credeți că medicamentul nu a avut efect vă rugăm să informați medicul veterinar.
POSOLOGIE PENTRU FIECARE SPECIE, CALE DE ADMINISTRARE ȘI MOD DE ADMINISTRARE:
Se administrează pe cale orală, prin diluare în apa de băut, timp de 5 - 7 zile consecutiv.
La porci: se administrează între 8 si 12 ml Tiasol /100 kg greutate corporală/zi (între 8 -12 mg substanță activă / kg greutate corporală/zi , respectiv 0.08-0.12 ml Tiasol / kg greutate corporală/zi ), în funcție de boală și gravitatea acesteia.
La iepuri: se administrează între 0,8 si 1,2 ml Tiasol / 10 kg greutate corporală/zi (între 8 -12 mg substanță activă / kg greutate corporală/zi , respectiv 0.08-0.12 ml Tiasol / kg greutate corporală/zi ), în funcție de boală și gravitatea acesteia
La găini, curcani, porumbei care nu sunt destinați consumului uman: se administrează între 15 si 20 ml Tiasol /100 kg g.c./zi
(între 15 - 20 mg substanță activă / kg g.c. /zi, respectiv 0.15-0.2 ml Tiasol / kg g.c. / zi), în funcție de boală și gravitatea acesteia.
RECOMANDĂRI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTĂ:
Cantitatea de apă medicamentată administrată depinde de starea clinică a animalelor. Pentru a obține o dozare corectă, concentrația de substanță activă trebuie ajustată în mod corespunzător.
Calculați cu atenție greutatea corporală medie ce trebuie tratată și consumul mediu zilnic de apă înaintea fiecărui tratament.
Apa medicamentată trebuie preparată în fiecare zi, imediat înainte de a fi administrată.
Apa medicamentată ar trebui să fie singura sursă de apă de băut pentru animale, pe întreaga durată a perioadei de tratament.
TIMP DE AȘTEPTARE:
Carne și organe:
Porci - 5 zile
Iepuri - 5 zile
Găini - 3 zile
Curcani – 5 zile
Ouă găini : zero zile
Nu se administrează la porumbeii destinați consumului uman.
PRECAUȚII SPECIALE PENTRU DEPOZITARE
A nu se lăsa la vederea și îndemâna copiilor.
A se păstra la temperatură mai mică de 250C.
A se proteja de lumină .
A se feri de îngheț.
A nu se utiliza după data expirării marcată pe flacon.
Perioada de valabilitate după prima deschidere a ambalajului primar: 3 luni
Perioada de valabilitate după diluare în apa de băut: 24 ore
ATENȚIONĂRI SPECIALE:
Atenționări speciale pentru fiecare specie țintă:
Nu există.
Precauții speciale pentru utilizare:
Precauții speciale pentru utilizare la animale:
Utilizarea produsului trebuie să se bazeze pe testarea susceptibilității bacteriilor izolate de la animale. Dacă acest lucru nu este posibil, terapia trebuie să se bazeze pe plan local pe informațiile epidemiologice despre susceptibilitatea bacteriilor țintă. Utilizarea produsului în afara instrucțiunilor furnizate în RCP poate crește prevalența bacteriilor rezistente la tiamulin și poate scădea eficacitatea tratamentului din cauza potențialului de rezistență încrucișată. La utilizarea produsului trebuie respectate politicile antimicrobiene oficiale, naționale și regionale.
Precauții speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul medicinal veterinar la animale:
Persoanele cu hipersensibilitate cunoscută la substanța activă trebuie să evite contactul cu produsul.
Se va purta echipament personal de protecție ce constă în ochelari de protecție și mănuși din cauciuc sau latex atunci când se manevrează produsul medicinal veterinar.
În cazul contactului accidental cu pielea sau mucoasele, clătiți imediat zona afectată cu apă din abundența și îndepărtați hainele contaminate care sunt în contact direct cu pielea.
În cazul contactului accidental cu ochii, clătiți imediat cu apă din abundență.
În cazul apariției iritațiilor, solicitați sfatul medicului și prezentați medicului prospectul produsului sau eticheta.
Spălați mâinile după administrarea produsului.
Utilizare în perioada de gestație, lactație sau în perioada de ouat:
Poate fi utilizat în perioada de gestație, lactație sau în perioada de ouat.
Interacțiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacțiune:
Pentru a evita interacțiunile dintre salinomicin și tiamulin, medicii veterinari și fermierii trebuie să verifice că pe eticheta furajului nu este menționat conținutul de salinomicin. Dacă apare o interacțiune, se va opri imediat administrarea furajului și se va înlocui cu furaj proaspăt. Furajul contaminat cu acești agenți va fi îndepărtat cât de curând posibil și înlocui cu furaj care nu conține ionofori incompatibili cu tiamulinul.
Supradozare (simptome, proceduri de urgență, antidoturi), după caz:
În caz de supradoză simptomele sunt: salivare, vomă, letargie.
Se vor respecta dozele recomandate.
Incompatibilități:
Tiamulinul prezintă incompatibilitate cu anticoccidiostaticele ionofore : monensin, salinomicin, nasarin, maduramicin.
În absența studiilor de compatibilitate acest produs medicinal veterinar nu trebuie amestecat cu alte produse medicinale veterinare.
PRECAUȚII SPECIALE PENTRU ELIMINAREA PRODUSULUI NEUTILIZAT SAU A DEȘEURILOR, DUPĂ CAZ:
Medicamentele nu trebuie aruncate în ape reziduale sau resturi menajere.
Solicitați medicului veterinar informații referitoare la modalitatea de eliminare a medicamentelor care nu mai sunt necesare. Aceste măsuri contribuie la protecția mediului.
MOD DE PREZENTARE:
Flacoane din PET x 50 ml, PET/HDPE x 100 ml, PET x 200 ml, PET x 250 ml, HDPE x 500 ml, HDPE x 1l și canistre din HDPE x 1l, HDPE x 5l, HDPE x 10l, închise cu dopuri din HDPE sau PP.
Nu toate dimensiunile de ambalaj pot fi comercializate.