Gestația, modificările hormonale care apar în această perioadă, dar și momentul parturiției supun organismul vacii la eforturi deosebite.
Din punct de vedere metabolic, pe parcursul gestației și al fătării, în organismul vacii au loc o serie de modificări care pot influența negativ starea generală a vacii și lactația.
Una dintre principalele provocări metabolice care apare pe parcursul gestației la vacă este managementul balanței de calciu, deoarece animalul utilizează rezervele scheletale de calciu pentru susținerea creșterii fătului. Se adaugă faptul că, la debutul lactației, sinteza colostrului induce o cerere acută și masivă de calciu, care depășește adesea capacitatea de absorbție intestinală. În consecință, organismul trebuie să mobilizeze rapid calciul stocat la nivel osos. Dacă acest mecanism compensatoriu este ineficient – situație favorizată de un aport excesiv de calciu în perioada de repaus mamar, care suprimă activitatea paratiroidiană – se instalează hipocalcemia puerperală (febra de lactație). Dezechilibrele în raportul calciu-fosfor și un aport insuficient de vitamina D din furaje pot, de asemenea, exacerba acest risc.
Dacă vaca nu primește suficienți nutrienți, rezervele de calci și fosfor stocate în schelet sunt mobilizate pentru a menține funcțiile fiziologice, dezvoltarea fătului și cerințele de lactație ale organismului, provocând astfel instalarea hipocalcemiei.
La aceasta se adaugă efortul fătării propriu-zise: o parte importantă a fătărilor la vacă sunt distocice, ceea ce înseamnă că, adesea, animalul nu poate făta pe cale naturală și este necesară intervenția medicului veterinar. Din momentul declansării parturiției și până la sosirea acestuia, pot trece ore bune, timp în care în care vaca se poate deshidrata, iar travaliul intens consumă suplimentar resursele organismului.
Monitorizarea fătărilor și a perioadei puerperale la vacă sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor.
Puerperiumul reprezintă perioada de timp cuprinsă între momentul fătării și revenirea uterului la dimensiunile anterioare gestației.
În perioada puerperală, capacitatea de apărare și adaptare a organismului vacii este redus, ceea ce poate determina apariția complicațiilor puerperale, în special afecțiunilor metabolice și a celor ale aparatului genital. Netratate, acestea pot avea consecințe grave, începând de la reducerea fecundității după fătare, și culminând cu mortalitatea bovinelor.
Pentru a sprijini vacile în depășirea acestei perioade critice, Trouw Nutrition a creat Farm-O-San Reviva. Acesta este un produs special conceput pentru susținerea sănătății vacilor imediat dup fătare, cea mai solicitantă perioadă pentru organism
Farm-O-San Reviva furnizează electroliții, calciul și energia necesare vacilor pentru a-și restabili rapid echilibrul după fătare.
Îmbogățit cu un agent aromatizant care îl face atractiv pentru bovine, Reviva conține vitaminele A, D3 și E, precum și fier și seleniu în cantitățile adaptate acestei perioade.
Dextroza contribuie la prevenirea cetonemiei puerperale, o afecțiune ce apare ca urmare a mobilizării excesive a rezervelor de grăsime corporală pentru a susține sinteza de glucoză necesară lactației. Fiind identică chimic cu glucoza, dextroza este absorbită rapid, restabilind nivelul glicemiei. Includerea de Saccharomyces cerevisiae are rolul de a stimula activitatea ruminală postpartum, îmbunătățind digestibilitatea fibrelor și contribuind la stabilizarea pH-ului ruminal prin promovarea bacteriilor consumatoare de lactat. Seleniul susține funcția imunitară și producția de lapte.
Cum se utilizează Farm-O-San Reviva?
Produsul se administrează după dizolvarea în apă, conform indicațiilor producătorului. Este necesară o singură administrare, imediat după fătare, pentru a acoperi necesarul de nutrienți al vacii și pentru a reduce riscul complicațiilor metabolice specifice acestei perioade.