Sărbătorile de iarnă, atât de iubite de oameni, pot reprezenta un adevărat coșmar pentru animalele de companie. Acest lucru se întâmplă din cauza artificiilor și a petardelor zgomotoase.
Există câteva metode care vin în ajutorul stăpânilor patrupezilor, pentru a-i ajuta pe aceștia să depășească cu bine perioada sărbătorilor de iarnă.
Cum procedăm înaintea începerii focurilor de artificii?
Planificarea în avans a metodelor prin care animalul poate fi ajutat să depășească sezonul artificiilor este de un real ajutor, atât pentru patruped, cât și pentru proprietar.
Asigurarea unui spațiu sigur: fie că vorbim de un câine, fie de o pisică, animalul are nevoie de un loc în care să se simtă sigur, fără zgomote puternice. O debara fără ferestre exterioare sau chiar un dulap în care animalul se poate ascunde oricând are nevoie este exact ceea ce îi trebuie acestuia. Este de preferat ca animalul să fie lăsat în pace în momentele în care dorește să se ascundă, mai ales pisicile pot deveni agresive și pot manifesta agresivitate și către proprietari în momentele de stres extrem.
Este de preferat ca orice animal să aibă un astfel de loc sigur disponibil pe tot parcursul anului pentru a se putea ascunde atunci când nu se simte în siguranță. Acest lucru ajută la scăderea nivelului de stres al animalului, mai ales dacă nu îi plac vizitatorii, locuiește într-o casă cu mai multe animale sau pur și simplu simte nevoia să se ascundă des. Patrupedul nu trebuie forțat să iasă din acest spațiu la terminarea evenimentului stresant. Această forțare poate constitui în sine un motiv de stres pentru blănos.
Planificarea plimbărilor în avans – este ideal ca acestea să se desfășoare pe parcursul zilei, când nu se aud artificii și nu există lumini puternice și strălucitoare.
Dacă animalul stă permanent în curte, la începerea evenimentului stresant, acesta trebuie plasat într-un spațiu închis – un garaj sau o anexă a gospodăriei, deoarece ar putea să fugă și să se piardă sau să se sperie foarte rău. Din păcate, există posibilitatea ca animalele foarte speriate să sufere un atac de panică sau chiar accidente cerebrale sau infarcte miocardice.
Administrarea furajelor complementare cu rol de calmare – prin conținutul de substanțe și extracte conținute, ajută la calmarea și relaxarea animalului. Extractele naturale, cum ar fi Passiflora, valeriana sau aminoacizii precum L-triptofanul sau L-arginina reduc agitația și promovează relaxarea animalului, fără a cauza somnolență. Este recomandat ca administrarea lor să se înceapă cu câteva zile înainte de momentul în care se presupune că stresul va fi la un nivel ridicat.
La începerea focurilor de artificii
Animalul trebuie dus în spațiul sigur înainte de începerea focurilor de artificii. Este recomandat ca proprietarul să rămână lângă animal pe toată durata focurilor de artificii. Dacă este vorba de pisici, acestea preferă să se ascundă singure și să nu fie deranjate pe parcursul evenimentelor stresante.
Geamurile trebuie să fie bine închise și, acolo unde este posibil, jaluzelele sau draperiile să fie trase, deoarece acestea au rol în izolarea față de zgomotele exterioare.
Calmarea animalului pe durata focurilor de artificii cu ajutorul zgomotelor albe sau a radioului – pentru ca animalul să nu audă atât de intens zgomotele petardelor din exterior, este recomandat ca, pe întreaga durată a focurilor de artificii, pe fundal să ruleze fie muzica unui radio, fie zgomote albe, precum cele de aspirator, foehn, mașină de spălat, ploaie, valurile mării sau zgomotele statice. Acestea ajută animalul să se calmeze, scad anxietatea și ritmul cardiac, calmează undele cerebrale și pot fi de un real folos chiar și la câinii care latră excesiv sau suferă de anxietate de separare.
Perioada festivă a anului poate reprezenta o adevărată provocare pentru menținerea bunăstării animalelor dar, cu grijă și cu pregătiri în avans, ne putem ajuta prietenii necuvântători să depășească cu bine această perioadă.