Logo Farmavet
GENTAMICINĂ FP 10%

GENTAMICINĂ FP 10%

FORMA FARMACEUTICĂ: pulbere solubilă

SPECII ȚINTĂ: Tineret bovin, Suine

INDICAȚII:

La tineret bovin și suine în  tratamentul infecțiilor bacteriene ale tubului digestiv (gastrite, enterite, dizenterii, enterocolite) cauzate de germeni sensibili la gentamicină.

COMPOZIȚIE:

100g produs conțin:

Substanță activă:
Gentamicină (sub formă sulfat) ............................ 10 g

Excipienți: Lactoză monohidrat

REACȚII ADVERSE:

Aminoglicozidele pot produce blocaj neuromuscular, edem facial, neuropatie periferică și reacții de hipersensibilitate.

Rareori se pot produce efecte hematologice și hepatice.

Dacă observați reacții grave sau alte efecte care nu sunt menționate în acest prospect, vă rugăm informați medicul veterinar.

POSOLOGIE PENTRU FIECARE SPECIE, CALE DE ADMINISTRARE ȘI MOD DE ADMINISTRARE:

Administrarea se realizează pe cale orală, în apa de băut.

Tineret bovine: în prima zi, de două ori câte 5 g produs/100 kg g.c. (respectiv 10 mg gentamicină/kg g.c./zi), în următoare zile se continuă cu 4 g produs/100 kg g.c., o dată pe zi (respectiv 4 mg gentamicină / kg g.c./zi). Tratamentul va dura 3-5 zile.

Suine: 8 g produs/100 kg g.c./zi (respectiv 8 mg gentamicină/kg g.c./zi).

Cantitatea de apă se stabilește în funcție de categoria de creștere și starea fiziologică. Tratamentul durează 3 – 5 zile.

RECOMANDĂRI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTĂ:

Ingestia de apă este dependentă de starea clinică a animalelor. Pentru a obține doza corectă, concentrația de gentamicină în apa de băut va trebui ajustată corespunzător.

Pentru a asigura dozarea corespunzătoare, greutatea corporală a animalelor trebuie calculată cât mai exact, pentru a se evita subdozarea produsului. Doza zilnică se adaugă în apa de băut, astfel încât toată cantitatea să fie consumată în 24 ore. O nouă cantitate de apă medicamentată trebuie să fie proaspăt preparată la fiecare 24 de ore.

TIMP DE AȘTEPTARE:

Carne și organe: 28 de zile.

PRECAUȚII SPECIALE PENTRU DEPOZITARE

A nu se lăsa la vederea și îndemâna copiilor.

A se păstra la temperatură mai mică de 25°C.

A se feri de îngheț.

A se proteja de lumină directă.

A se păstra în loc uscat.

A se păstra în ambalajul original.

A nu se utiliza după data expirării marcată pe etichetă.

Perioada de valabilitate după prima deschidere a ambalajului primar: 3 luni.

Perioada de valabilitate după diluare conform indicațiilor: 24 ore.

ATENȚIONĂRI SPECIALE:

Precauții speciale pentru utilizare la animale:

Datorită variabilității (de timp, geografice) în materie de susceptibilitate a bacteriilor în cazul utilizării produsului, se recomandă recoltarea de probe bacteriologice și efectuarea testelor de susceptibilitate pentru microorganismele  izolate de la animalele bolnave.

Dacă acest lucru nu este posibil, tratamentul trebuie să se efectueze pe baza informațiilor epidemiologice locale (regiune, fermă) referitoare la sensibilitatea bacteriilor țintă.

Utilizarea produsului în afara instrucțiunilor din  RCP poate duce la creșterea prevalenței bacteriilor rezistente și poate duce la scăderea eficacității tratamentului datorită potențialului de rezistenta încrucișată.

La utilizarea produsului vor fi luate în considerare politicile oficiale si locale privind produsele antimicrobiene.

Precauții speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul medicinal veterinar la animale:

Persoanele cu hipersensibilitate cunoscută la substanța activă trebuie să evite contactul cu produsul medicinal veterinar. Manipulați produsul cu atenție, pentru evitarea expunerii, luând toate măsurile de precauție recomandate.

Evitați contactul produsului cu pielea și ochi, deoarece se pot produce iritații. În cazul contactului produsului cu pielea sau ochii, clătiți din abundență cu apă.

Nu mâncați, nu beți și nu fumați în timpul utilizării produsului. După utilizarea produsului, spălați mâinile.

În timpul preparării și administrării apei de băut medicamentate, trebuie evitat contactul cutanat cu produsul, precum și inhalarea particulelor de pulbere. La amestecul și manipularea produsului medicinal veterinar trebuie purtat echipament de protecție individual adecvat, constând din mănuși și mască respiratorie (fie mască de unică folosință, în conformitate cu Standardul European EN 149, sau mască respiratorie conformă cu Standardul European EN140, prevăzută cu filtru, în conformitate cu Standardul European EN143).

Utilizare în perioada de gestație, lactație sau în perioada de ouat:

Nu este recomandată în perioada de gestație. A se administra numai pe baza evaluării beneficiu/risc a medicului veterinar în perioada de lactație.

Interacțiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacțiune:

Aminoglicozidele trebuie utilizate cu precauție împreună cu alte medicamente neurotoxice, nefrotoxice și ototoxice: amfotericin B, alte aminoglicozide, aciclovir, bacitracină (uz parenteral), cisplatun, metoxifluran, polimixin B sau vancomicin. La utilizarea împreună cu antibiotice beta-lactamice și aminoglicozide se poate produce sinergism contra Pseudomonas aeruginosa și enterococi.

Supradozare (simptome, proceduri de urgență, antidoturi), după caz:

Supradozarea poate produce ototoxicitate și nefrotoxicitate. Prelungirea tratamentului peste 6 – 7 zile poate conduce la nefrotoxicoze. Se vor respecta dozele recomandate.

Incompatibilități:

A nu se administra concomitent cu alte antibiotice aminoglicozidice, cu anestezice, miorelaxante sau substanțe nefrotoxice.         Se va evita administrarea  combinată  cu  cloramfenicol precum și administrarea în aceeași seringă a gentamicinei cu alte antibiotice (ampicilina, carbenicilina, cefalosporinele, eritromicina) sulfamide, vitamine din complexul B, sau  cu heparina.

PRECAUȚII SPECIALE PENTRU ELIMINAREA PRODUSULUI NEUTILIZAT SAU A DEȘEURILOR, DUPĂ CAZ:

Pentru împiedicarea difuzării în mediu, odată cu fecalele, a substanței active din medicament, recomandăm ca pe perioada tratamentului, animalele să fie ținute în padoc/grajd, iar materiile fecale vor fi depozitate la platforma de gunoi pentru a fi inactivate biologic și chimic.

Medicamentele nu trebuie aruncate în ape reziduale sau resturi menajere. Solicitați medicului veterinar informații referitoare la modalitatea de eliminare a medicamentelor care nu mai sunt necesare. Aceste măsuri contribuie la protecția mediului.

MOD DE PREZENTARE:

Pungi din polipropilenă multistrat x 50 g, 100 g, 250 g, 500 g, 1 kg sau saci PE/hârtie cu 10 kg, 20 kg produs.

Nu toate dimensiunile de ambalaj pot fi comercializate.

 
logo-footer
news ico

Publish modules to the "offcanvas" position.